Menadžment u gastronomiji i kultura hrane
- Stručni prijediplomski studij MENADŽMENT U GASTRONOMIJI I KULTURA HRANE
poveznica je između ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma te poljoprivrede u cilju valorizacije istarske gastronomije.
- Studentima se omogućuje primjena stečenih znanja i vještina na vrhunskoj opremi u suvremeno opremljenim laboratorijima: biotehnički, kemijski, genetički, pedološki, prehrambeno-biotehnički, vinski kao i laboratorije za fenotipizaciju i zaštitu bilja.
- Studenti imaju priliku osjetiti i istražiti sve elemente hrane i na taj način osmisliti turističku ponudu i podići vrijednost Istre kao gastronomske i turističke destinacije važne za razvoj cijele zajednice.
- Studij se izvodi kao redovni i izvanredni.
- Studijski program traje 3 godine, odnosno 6 semestara te nosi 180 ECTS-a.
- Po završetku studija stječe se titula prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaura) menadžmenta u gastronomiji i kulturi hrane (bacc.oec.)
- Stručni prijediplomski studij
Mehatronika
- Stručni prijediplomski studij
Menadžment u gastronomiji i kultura hrane
- Stručni diplomski studij
Mehatronika
- Stručni diplomski studij
Kreativni menadžment u procesima
Sve informacije o studijskim programima i uvjetima upisa na:
upisi@iv.hr – 052 381 410
www.iv.hr – Riva 6, PULA
Informacije za studente
Informacije za nastavnike
ISHODI UČENJA STUDIJSKOG PROGRAMA:
- Primijeniti financijsku i računovodstvenu regulativu na poslovanje poduzeća ili jednog njegovog dijela
- Provesti financijsko planiranje poduzeća na temelju prikupljenih informacija i njihove analize
- Analizirati mikroekonomsko okruženje, modele i politike sa svrhom donošenja optimalnih poslovnih odluka
- Kreirati plan marketinških aktivnosti uvažavajući suvremene pristupe i strategije
- Primijeniti zaključke analize poslovnog projekta kroz izradu i praćenje provedbe poslovnog plana
- Prilagoditi oblik i poslovanje poduzeća najvažnijim vanjskim uvjetima (poduzetnička infrastruktura, tržišne potrebe, zakonska regulativa)
- Povezati osnovna načela ekonomske teorije s glavnim značajkama menadžmenta u gastronomiji s posebnim naglaskom na turističku djelatnost
- Organizirati poslovanje ugostiteljskog objekta i funkcioniranje ugostiteljske ponude uvažavajući suvremene svjetske trendove
- Kreirati suvremene poduzetničke projekte u području gastronomije i turizma
- Primijeniti znanje hrvatskog jezika i drugih stranih jezika u poslovnoj komunikaciji
- Primijeniti suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije u poslovanju
- Planirati primjenu suvremenih tehnoloških procesa u području proizvodnje i obrade hrane i pića, u skladu s najvišim sanitarnim standardima
- Samostalno klasificirati i razlikovati različite skupine kemijskih sastojaka i nutritivnih karakteristika namirnica korištenih u gastronomskoj ponudi
- Identificirati trendove i predlagati inovativna rješenja za unapređenje gastronomske i turističke ponude
- Vrednovati autohtone i lokalne proizvode i navesti njihove prednosti pri oblikovanju gastronomske ponude
- Komunicirati na primjeren način s dionicima u turističkoj destinaciji poštujući pravila interkulturalne komunikacije.
- Preuzeti osobnu i timsku odgovornost na načelima etike i društveno odgovornog poslovanja
- Vrednovati ulogu baštine, identiteta i autentičnosti u razvoju održive ponude turističke destinacije
- Osigurati ekološku održivost poslovanja u području gastronomije
- Osmisliti poslovni plan za gastronomsku ponudu i poslovanje u ruralnim područjima
- Interpretirati ulogu hrane kao sociološkog i kulturološkog fenomena
STRUČNI DIO NASTAVE – VJEŽBE U LABORATORIJIMA:
Stručni dio nastave programa Menadžment u gastronomiji i kultura hrane održavati će se u sklopu:
- laboratorija Istarskog veleučilišta u Puli (Centar za istraživanje Metris),
- Edukacijsko-gastronomskog centra Istre u Pazinu (Agencije za ruralni razvoj Istre- AZRRI) i
- Laboratorijima Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču
kao poveznice između poljoprivrednog i ugostiteljsko-turističkog sektora u cilju valorizacije istarske gastronomije.
STRUČNA PRAKSA:
Studenti Istarskog veleučilišta teorijski stečena znanja u nastavi tijekom studija upotpunjuju s kvalitetnim praktičnim radom kojega obavljaju u okviru stručne prakse i to s ciljem kvalitetne pripreme završetka studija i lakšeg uključivanja na tržište rada.
Studentska praksa čini obavezni dio studijskih programa na Veleučilištu.
Syllabusi – Menadžment u gastronomiji i kultura hrane
PROGRAM STUDIJA:
NAZIV KOLEGIJA | Tjedno opterećenje | ECTS | STATUS | NASTAVNIK | |||
P | V | S | |||||
1. semestar | Osnove računovodstva | 30 | 15 | 15 | 6 | O | Andrea Vareško |
Mikroekonomija | 30 | 0 | 15 | 5 | O | Edo Cetina | |
Menadžment | 30 | 0 | 30 | 6 | O | Daglas Koraca | |
Poduzetništvo u gastronomiji i turizmu | 30 | 0 | 15 | 5 | O | Albert Mendica | |
Poslovna informatika | 15 | 15 | 0 | 3 | O | Dino Krivičić | |
Osnove ugostiteljstva | 30 | 30 | 0 | 5 | O | Edmondo Šuran | |
2. semestar | Marketing u gastronomiji | 30 | 0 | 30 | 6 | O | Boris Marjanović |
Upravljanje financijama | 30 | 0 | 30 | 6 | O | Daglas Koraca | |
Povrće, ljekovito i samoniklo bilje kao funkcionalna hrana | 30 | 30 | 0 | 6 | O | Smiljana Goreta Ban | |
Osnovna znanja o prehrani | 30 | 0 | 30 | 6 | O | Jasenka Kapuralin | |
Engleski jezik u gastronomiji | 15 | 15 | 0 | 3 | O | Viktor Vojnić | |
Ruralno poduzetništvo | 15 | 0 | 15 | 3 | I | Edo Cetina | |
Talijanski jezik u gastronomiji 1 | 15 | 15 | 0 | 3 | I | Lorena Lazarić | |
3. semestar | Primijenjena tehnologija hrane 1 | 30 | 0 | 30 | 6 | O | Jasenka Kapuralin |
Voćne vrste kao izvor fitonutrijenata | 30 | 15 | 0 | 6 | O | Igor Pasković | |
Vinarstvo | 30 | 30 | 0 | 6 | O | Sanja Radeka | |
Osnove upravljanja poljoprivrednim gospodarstvom | 15 | 0 | 30 | 4 | O | Edo Cetina | |
Ekonomika turizma | 15 | 0 | 30 | 4 | O | Andrea Vareško | |
Upravljanje poduzetničkim projektima | 15 | 0 | 30 | 4 | O | Edo Cetina | |
4. semestar | Primijenjena tehnologija hrane 2 | 30 | 0 | 15 | 5 | O | Edmondo Šuran |
Proizvodnja, poznavanje i kultura upotrebe djevičanskog maslinovog ulja u gastronomiji | 30 | 30 | 0 | 5 | O | Katarina Brkić Bubola | |
Senzorika vina | 30 | 30 | 0 | 5 | O | Sanja Radeka | |
Kemija hrane 1 | 30 | 30 | 0 | 5 | O | Igor Lukić | |
Poslovni engleski jezik u gastronomiji | 15 | 15 | 0 | 3 | O | Viktor Vojnić | |
Stručna praksa 1 | 0 | 130 | 0 | 4 | O | Josipa Bilić | |
Talijanski jezik u gastronomiji 2 | 15 | 15 | 0 | 3 | I | Lorena Lazarić | |
Održivi razvoj | 15 | 0 | 15 | 3 | I | Smiljana Goreta Ban Silvia Buttignoni |
|
5. semestar | Interkulturalna kompetencija menadžera | 15 | 0 | 15 | 4 | O | Dijana Drandić |
Brendiranje gastronomske ponude | 15 | 0 | 15 | 4 | O | David Košara | |
Turizam događanja (Event tourism) | 15 | 0 | 15 | 4 | O | Vladimir Filipović | |
Integrirana marketinška komunikacija | 30 | 0 | 15 | 4 | O | Boris Marjanović | |
Stručna praksa 2 | 0 | 130 | 0 | 4 | O | Josipa Bilić | |
Sociologija turizma | 30 | 0 | 15 | 5 | I | Mauro Dujmović | |
Filozofija i antropologija hrane | 30 | 0 | 15 | 5 | I | Edmondo Šuran | |
Kemija hrane 2 | 30 | 15 | 0 | 5 | I | Igor Lukić | |
Digitalni marketing | 30 | 0 | 30 | 5 | I | David Košara | |
6. semestar | Gastronomija i mediji | 30 | 0 | 30 | 5 | O | Domagoj Bebić |
Kreativne industrije | 15 | 0 | 15 | 4 | O | Mauro Dujmović | |
Tradicionalna i moderna gastronomija Istre | 30 | 60 | 0 | 9 | O | Edmondo Šuran | |
Završni rad | 12 | O |