• 
  • O veleučilištu
    • Ustroj
      • Dekan dr.sc. Daglas Koraca
    • Nastavnici
    • Knjižnica
      • Zbornik Istarskog veleučilišta
    • Natječaji
    • Dokumenti
    • Galerije
    • Kontakti
  • Studiji
    • Izvedbeni plan nastave
    • Stručni prijediplomski studij Mehatronika
    • Menadžment u gastronomiji i kultura hrane
    • Stručni diplomski studij Mehatronika
    • Stručni diplomski studij Kreativni menadžment u procesima
    • Cjeloživotno obrazovanje
    • UPISI 2023./2024.
  • Istraživanje i znanost
    • Centar za istraživanje Metris
      • O nama
      • Ispitivanje materijala
      • Znanstvene aktivnosti
      • Ostale aktivnosti
      • Novosti
    • Projekti
    • Zbornik Istarskog veleučilišta
    • Međunarodna konferencija – Razvoj javne uprave
      • Informacije
      • Odbori
      • Tematske cjeline
      • Važni datumi
      • Upute za prijavu radova
      • Kotizacija
      • Upute autorima
      • Kontakti
      • Zbornik radova
      • Prijašnje konferencije
  • Za studente
    • Nastava
    • Studentska referada
    • Konzultacije
    • Izvedbeni plan nastave
    • Dodatne usluge i korisne informacije
    • UPISI 2023./2024.
  • Međunarodna suradnja
    • Erasmus+ program
    • Erasmus+ stručna praksa
    • Natječaji
    • Tim za međunarodnu suradnju i mobilnost
  • Kvaliteta
  • 
  • O veleučilištu
    • Ustroj
      • Dekan dr.sc. Daglas Koraca
    • Nastavnici
    • Knjižnica
      • Zbornik Istarskog veleučilišta
    • Natječaji
    • Dokumenti
    • Galerije
    • Kontakti
  • Studiji
    • Izvedbeni plan nastave
    • Stručni prijediplomski studij Mehatronika
    • Menadžment u gastronomiji i kultura hrane
    • Stručni diplomski studij Mehatronika
    • Stručni diplomski studij Kreativni menadžment u procesima
    • Cjeloživotno obrazovanje
    • UPISI 2023./2024.
  • Istraživanje i znanost
    • Centar za istraživanje Metris
      • O nama
      • Ispitivanje materijala
      • Znanstvene aktivnosti
      • Ostale aktivnosti
      • Novosti
    • Projekti
    • Zbornik Istarskog veleučilišta
    • Međunarodna konferencija – Razvoj javne uprave
      • Informacije
      • Odbori
      • Tematske cjeline
      • Važni datumi
      • Upute za prijavu radova
      • Kotizacija
      • Upute autorima
      • Kontakti
      • Zbornik radova
      • Prijašnje konferencije
  • Za studente
    • Nastava
    • Studentska referada
    • Konzultacije
    • Izvedbeni plan nastave
    • Dodatne usluge i korisne informacije
    • UPISI 2023./2024.
  • Međunarodna suradnja
    • Erasmus+ program
    • Erasmus+ stručna praksa
    • Natječaji
    • Tim za međunarodnu suradnju i mobilnost
  • Kvaliteta

Menadžment u gastronomiji i kultura hrane

  • Stručni prijediplomski studij MENADŽMENT U GASTRONOMIJI I KULTURA HRANE

poveznica je između ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma te poljoprivrede u cilju valorizacije istarske gastronomije.

  • Studentima se omogućuje primjena stečenih znanja i vještina na vrhunskoj opremi u suvremeno opremljenim laboratorijima: biotehnički, kemijski, genetički, pedološki, prehrambeno-biotehnički, vinski kao i laboratorije za fenotipizaciju i zaštitu bilja.
  • Studenti imaju priliku osjetiti i istražiti sve elemente hrane i na taj način osmisliti turističku ponudu i podići vrijednost Istre kao gastronomske i turističke destinacije važne za razvoj cijele zajednice.
  • Studij se izvodi kao redovni i izvanredni.
  • Studijski program traje 3 godine, odnosno 6 semestara te nosi 180 ECTS-a.
  • Po završetku studija stječe se titula prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaura) menadžmenta u gastronomiji i kulturi hrane (bacc.oec.)
  • Stručni prijediplomski studij
    Mehatronika
  • Stručni prijediplomski studij
    Menadžment u gastronomiji i kultura hrane
  • Stručni diplomski studij
    Mehatronika
  • Stručni diplomski studij
    Kreativni menadžment u procesima

Sve informacije o studijskim programima i uvjetima upisa na:

upisi@iv.hr – 052 381 410

www.iv.hr – Riva 6, PULA

Informacije za studente

  Studentska referada

 Nastava

 Merlin

 Studomat prijava

 Webmail

l UPISI

 Alumni

 Studentski zbor

Informacije za nastavnike

  Nastavnički portal

 Merlin

 Nastava

 Turnitin portal

 Webmail

ISHODI UČENJA STUDIJSKOG PROGRAMA:

  • Primijeniti financijsku i računovodstvenu regulativu na poslovanje poduzeća ili jednog njegovog dijela
  • Provesti financijsko planiranje poduzeća na temelju prikupljenih informacija i njihove analize
  • Analizirati mikroekonomsko okruženje, modele i politike sa svrhom donošenja optimalnih poslovnih odluka
  • Kreirati plan marketinških aktivnosti uvažavajući suvremene pristupe i strategije
  • Primijeniti zaključke analize poslovnog projekta kroz izradu i praćenje provedbe poslovnog plana
  • Prilagoditi oblik i poslovanje poduzeća najvažnijim vanjskim uvjetima (poduzetnička infrastruktura, tržišne potrebe, zakonska regulativa)
  • Povezati osnovna načela ekonomske teorije s glavnim značajkama menadžmenta u gastronomiji s posebnim naglaskom na turističku djelatnost
  • Organizirati poslovanje ugostiteljskog objekta i funkcioniranje ugostiteljske ponude uvažavajući suvremene svjetske trendove
  • Kreirati suvremene poduzetničke projekte u području gastronomije i turizma
  • Primijeniti znanje hrvatskog jezika i drugih stranih jezika u poslovnoj komunikaciji
  • Primijeniti suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije u poslovanju
  • Planirati primjenu suvremenih tehnoloških procesa u području proizvodnje i obrade hrane i pića, u skladu s najvišim sanitarnim standardima
  • Samostalno klasificirati i razlikovati različite skupine kemijskih sastojaka i nutritivnih karakteristika namirnica korištenih u gastronomskoj ponudi
  • Identificirati trendove i predlagati inovativna rješenja za unapređenje gastronomske i turističke ponude
  • Vrednovati autohtone i lokalne proizvode i navesti njihove prednosti pri oblikovanju gastronomske ponude
  • Komunicirati na primjeren način s dionicima u turističkoj destinaciji poštujući pravila interkulturalne komunikacije.
  • Preuzeti osobnu i timsku odgovornost na načelima etike i društveno odgovornog poslovanja
  • Vrednovati ulogu baštine, identiteta i autentičnosti u razvoju održive ponude turističke destinacije
  • Osigurati ekološku održivost poslovanja u području gastronomije
  • Osmisliti poslovni plan za gastronomsku ponudu i poslovanje u ruralnim područjima
  • Interpretirati ulogu hrane kao sociološkog i kulturološkog fenomena

STRUČNI DIO NASTAVE – VJEŽBE U LABORATORIJIMA:

Stručni dio nastave programa Menadžment u gastronomiji i kultura hrane održavati će se u sklopu:

  • laboratorija Istarskog veleučilišta u Puli (Centar za istraživanje Metris),
  • Edukacijsko-gastronomskog centra Istre u Pazinu (Agencije za ruralni razvoj Istre- AZRRI) i
  • Laboratorijima Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču

kao poveznice između poljoprivrednog i ugostiteljsko-turističkog sektora u cilju valorizacije istarske gastronomije.

STRUČNA PRAKSA:

Studenti Istarskog veleučilišta teorijski stečena znanja u nastavi tijekom studija upotpunjuju s kvalitetnim praktičnim radom kojega obavljaju u okviru stručne prakse i to s ciljem kvalitetne pripreme završetka studija i lakšeg uključivanja na tržište rada.

Studentska praksa čini obavezni dio studijskih programa na Veleučilištu.

Syllabusi – ​Menadžment u gastronomiji i kultura hrane

  • Syllabusi – ​Menadžment u gastronomiji i kultura hrane

PROGRAM STUDIJA:

NAZIV KOLEGIJA Tjedno opterećenje ECTS STATUS NASTAVNIK
P V S
1. semestar Osnove računovodstva 30 15 15 6 O Andrea Vareško
Mikroekonomija 30 0 15 5 O Edo Cetina
Menadžment 30 0 30 6 O Daglas Koraca
Poduzetništvo u gastronomiji i turizmu 30 0 15 5 O Albert Mendica
Poslovna informatika 15 15 0 3 O Dino Krivičić
Osnove ugostiteljstva 30 30 0 5 O Edmondo Šuran
2. semestar Marketing u gastronomiji 30 0 30 6 O Boris Marjanović
Upravljanje financijama 30 0 30 6 O Daglas Koraca
Povrće, ljekovito i samoniklo bilje kao funkcionalna hrana 30 30 0 6 O Smiljana Goreta Ban
Osnovna znanja o prehrani 30 0 30 6 O Jasenka Kapuralin
Engleski jezik u gastronomiji 15 15 0 3 O Viktor Vojnić
Ruralno poduzetništvo 15 0 15 3 I Edo Cetina
Talijanski jezik u gastronomiji 1 15 15 0 3 I Lorena Lazarić
3. semestar Primijenjena tehnologija hrane 1 30 0 30 6 O Jasenka Kapuralin
Voćne vrste kao izvor fitonutrijenata 30 15 0 6 O Igor Pasković
Vinarstvo 30 30 0 6 O Sanja Radeka
Osnove upravljanja poljoprivrednim gospodarstvom 15 0 30 4 O Edo Cetina
Ekonomika turizma 15 0 30 4 O Andrea Vareško
Upravljanje poduzetničkim projektima 15 0 30 4 O Edo Cetina
4. semestar Primijenjena tehnologija hrane 2 30 0 15 5 O Edmondo Šuran
Proizvodnja, poznavanje i kultura upotrebe djevičanskog maslinovog ulja u gastronomiji 30 30 0 5 O Karolina Brkić Bubola
Senzorika vina 30 30 0 5 O Sanja Radeka
Kemija hrane 1 30 30 0 5 O Igor Lukić
Poslovni engleski jezik u gastronomiji 15 15 0 3 O Viktor Vojnić
Stručna praksa 1 0 130 0 4 O Josipa Bilić
Talijanski jezik u gastronomiji 2 15 15 0 3 I Lorena Lazarić
Održivi razvoj 15 0 15 3 I Smiljana Goreta Ban
Silvia Buttignoni
5. semestar Interkulturalna kompetencija menadžera 15 0 15 4 O Dijana Drandić
Brendiranje gastronomske ponude 15 0 15 4 O David Košara
Turizam događanja (Event tourism) 15 0 15 4 O Vladimir Filipović
Integrirana marketinška komunikacija 30 0 15 4 O Boris Marjanović
Stručna praksa 2 0 130 0 4 O Josipa Bilić
Sociologija turizma 30 0 15 5 I Mauro Dujmović
Filozofija i antropologija hrane 30 0 15 5 I Edmondo Šuran
Kemija hrane 2 30 15 0 5 I Igor Lukić
Digitalni marketing 30 0 30 5 I David Košara
6. semestar Gastronomija i mediji 30 0 30 5 O Domagoj Bebić
Kreativne industrije 15 0 15 4 O Mauro Dujmović
Tradicionalna i moderna gastronomija Istre 30 60 0 9 O Edmondo Šuran
Završni rad 12 O

O veleučilištu

O Veleučilištu
Ustroj
Dokumenti
Natječaji
Kontakti

Informacije za studente

  • Studiji
  • Nastava
  • Konzultacije
  • Studomat
  • Merlin
  • Webmail

Kontakti

Istarsko veleučilište
Riva 4 i 6, 52100 Pula
OIB 79550001298
Tel. 052 381 412
dekanat@iv.hr

Društvene mreže

  • Follow
  • Follow
  • HrvatskiHrvatski
  • ItalianoItaliano
  • EnglishEnglish