Pazin, 18.01.2024.
U četvrtak, 18 siječnja 2024 godine, studenti preddiplomskog studija – Menadžment u gastronomiji i kultura hrane“ odradili su praktičan dio nastave u Edukacijsko gastronomskom centru Istre u okviru AZRRI-a (Agencije za ruralni razvoj istre).
Uvodni dio predavanja odradio je nositelj kolegija Poduzetništvo u gastronomiji i turizmu gosp. mr.sc. Albert Mendica, pred., koji je upoznao studente izazovima u modernom poduzetništvu i specifičnostima poslovanja u ugostiteljstvu.
Nakon toga poduzetnik g. Emil Sošić, upoznao je prisutne studente o specifičnostima marikulture u Hrvatskoj i bitnim odrednicama proizvodnje hrane. G. Sošić sa svojim timom ima više od 20 godina iskustva u školjkarstvu i jedan je od vodećih hrvatskih proizvođača u toj branši. Posebno je zanimljivo bilo saznati pojedinosti o uzgoju školjaka u Limskom kanalu i razvitku proizvodnje kroz godine razvoja. Studenti su iz prve ruke saznali o prednostima i manama privatnog poduzetništva a postavljala su se zanimljiva pitanja u interaktivnoj komunikaciji.
Uz podršku AZZRI-a i g. Edmunda Šurana, dr.med.vet. odražen je i praktičan dio nastave u kojem su studenti vježbali vještine pripreme marikulturnih namirnica i načine njihova serviranja. Poseban su doprinos cijelom ugođaju dali su studenti izradom slastica vlastitim rukama primjenom kreativnih ideja.