• 
  • O veleučilištu
    • Ustroj
      • Dekan dr.sc. Daglas Koraca
    • Novosti
    • Nastavnici
    • Knjižnica
      • Zbornik Istarskog veleučilišta
    • Natječaji
    • Dokumenti
    • Galerije
    • Kontakti
  • Studiji
    • Izvedbeni plan nastave
    • Stručni prijediplomski studij Mehatronika
    • Menadžment u gastronomiji i kultura hrane
    • Stručni diplomski studij Mehatronika
    • Stručni diplomski studij Kreativni menadžment u procesima
    • Cjeloživotno obrazovanje
    • UPISI 2025./2026.
  • Istraživanje i znanost
    • Centar za istraživanje METRIS
      • O nama
      • Ispitivanje materijala
      • Znanstvene aktivnosti
      • Ostale aktivnosti
      • Novosti
    • Projekti
    • Zbornik Istarskog veleučilišta
    • Međunarodna konferencija – Razvoj javne uprave
      • Informacije
      • Odbori
      • Tematske cjeline
      • Važni datumi
      • Upute za prijavu radova
      • Kotizacija
      • Upute autorima
      • Kontakti
      • Zbornik radova
      • Prijašnje konferencije
    • Međunarodna konferencija CESE 2024
  • Za studente
    • Nastava
    • Studentska referada
    • Konzultacije
    • Izvedbeni plan nastave
    • Dodatne usluge i korisne informacije
    • UPISI 2025./2026.
  • Međunarodna suradnja
    • Erasmus+ program
    • Erasmus+ stručna praksa
    • Natječaji
    • Tim za međunarodnu suradnju i mobilnost
  • Kvaliteta
  • Hrvatski
    • Hrvatski
    • Italiano
    • English
  • 
  • O veleučilištu
    • Ustroj
      • Dekan dr.sc. Daglas Koraca
    • Novosti
    • Nastavnici
    • Knjižnica
      • Zbornik Istarskog veleučilišta
    • Natječaji
    • Dokumenti
    • Galerije
    • Kontakti
  • Studiji
    • Izvedbeni plan nastave
    • Stručni prijediplomski studij Mehatronika
    • Menadžment u gastronomiji i kultura hrane
    • Stručni diplomski studij Mehatronika
    • Stručni diplomski studij Kreativni menadžment u procesima
    • Cjeloživotno obrazovanje
    • UPISI 2025./2026.
  • Istraživanje i znanost
    • Centar za istraživanje METRIS
      • O nama
      • Ispitivanje materijala
      • Znanstvene aktivnosti
      • Ostale aktivnosti
      • Novosti
    • Projekti
    • Zbornik Istarskog veleučilišta
    • Međunarodna konferencija – Razvoj javne uprave
      • Informacije
      • Odbori
      • Tematske cjeline
      • Važni datumi
      • Upute za prijavu radova
      • Kotizacija
      • Upute autorima
      • Kontakti
      • Zbornik radova
      • Prijašnje konferencije
    • Međunarodna konferencija CESE 2024
  • Za studente
    • Nastava
    • Studentska referada
    • Konzultacije
    • Izvedbeni plan nastave
    • Dodatne usluge i korisne informacije
    • UPISI 2025./2026.
  • Međunarodna suradnja
    • Erasmus+ program
    • Erasmus+ stručna praksa
    • Natječaji
    • Tim za međunarodnu suradnju i mobilnost
  • Kvaliteta
  • Hrvatski
    • Hrvatski
    • Italiano
    • English

Pulski studenti arheologije učili o važnosti arheometrije na Istarskom veleučilištu

13.06.2025.

Iako su prva pomisao na arheologiju često piramide, drevne iskopine i terenski rad, istraživanja u laboratorijima neodvojiv su dio istraživanja starih građevina i predmeta.

Studenti Odsjeka za arheologiju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli upravo su zato navratili u Centar za istraživanje METRIS Istarskog veleučilišta i, u dva navrata, poslušali nastavu iz kolegija Uvod u arheometriju. 

Mladi istraživači, 29. svibnja i 12. lipnja, imali su priliku učiti od dr. sc. Tee Zubin Ferri, v. pred., dugogodišnje partnerice Istarskog veleučilišta koja je doktorirala kemiju i specijalizirala se u primijenjenoj kemiji za restauraciji kulturnih dobara u Italiji.

S obzirom na bogatu povijest Istre, a onda i čitave Hrvatske, izrazito je važno obrazovati, i spajati, mlade kadrove koji će na ispravan način pristupati njenom očuvanju. Pored upoznavanja s opremom i laboratorijima Centra METRIS, naglasak je stavljen na principe rada naprednih istraživačkih metoda koje se koriste u kemiji materijala te pri projektima restauracije i konzervacije kulturnih dobara. Dr. sc. Tea Zubin Ferri, v. pred., studentima pulskog Odsjeka za arheologiju prenijela je bogato iskustvo stečeno u vlastitom obrtu Archeolab, putem kojeg radi brojna ispitivanja na žbukama, freskama, mozaicima, keramikama.

U mnogim zemljama, laboratorijska analiza je zakonski propisan dio restauracijskih zahvata i projekata. Iako u Hrvatskoj to još uvijek nije regulirano zakonom, Centar za istraživanje METRIS značajan je partner brojnim predanim istraživačima, muzejima, konzervatorima i restauratorima koji brinu o zaštiti kulturne baštine. Budući da kulturno dobro može biti bilo koji materijal od metala pa do drveta, METRISOVI znanstvenici i istraživači imaju bitnu ulogu u njihovu istraživanju – oni tumače spektre i rezultate koje dobiju te daju stručna mišljena na temelju znanja, struke i literature.

Međuinstitucionalna suradnja, poput one Istarskog veleučilišta i Filozofskog fakulteta u Puli, važan je dio svakog znanstvenog područja. Mladima se tako pruža uvid u dijelove njihova budućeg zanimanja koji možda nisu u tolikoj mjeri prisutni na matičnim institucijama. Nova prijateljstva, poslovni kontakti ili uvid u neke nove metode tek su dio bogatstva koja studenti stječu na taj način, a vrata Istarskog veleučilišta uvijek su im otvorena.

Upiši se na

 

Istarsko veleučilište

Università Istriana di scienze applicate

Sve informacije o studijskim programima i uvjetima upisa na:

upisi@iv.hr - 099/4988-899

www.iv.hr - Preradovićeva 9D, PULA

Informacije za studente

  Studentska referada

 Nastava

 Merlin

 Studomat prijava

 Webmail

l UPISI

 Alumni

 Studentski zbor

Informacije za nastavnike

  Nastavnički portal

 Merlin

 Nastava

 Turnitin portal

 Webmail

O veleučilištu

O Veleučilištu
Ustroj
Zbornik
Dokumenti
Natječaji
Kontakti

Za studente

Studiji
Nastava
Konzultacije
Studomat
Merlin
Webmail

Kontakti

Istarsko veleučilište
Dekanat: Riva 4, 52100 Pula
Tel. +385 (0)52 381 412
dekanat@iv.hr

METRIS, Preradovićeva 9D,
52100 Pula
Tel. +385 (0)99 165 6260
metris@iv.hr

Društvene mreže

  • Follow
  • Follow
  • Hrvatski
  • Italiano
  • English
Ova web stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo najbolje iskustvo korištenja. Klikom na OK prihvaćate upotrebu kolačića.